Att anställa för första gången

Många företag startar som ett enmansprojekt. Men om det går bra för företaget och det börjar växa kan det förr eller senare bli dags att titta på att anställa någon. Detta är ett stort steg för ett litet företag och det gäller att man tar det på största allvar.

Räkna ut kostnaden

Innan man kan säga huruvida det är lönsamt att anställa någon behöver man veta vad det kostar. För att ta reda på detta måste man först veta hur mycket man kommer att betala i lön. Efteråt kan man med det händiga verktyget på Verksamt.se mata in denna siffra och se hur mycket man kommer betala när semesterlön och arbetsgivaravgifter är inräknade.

Formulera jobbannonsen

En bra jobbannons är tydlig, koncis och informerande. Den som läser den ska förstå vad arbetet kommer innebära och vilka krav som ställs på varje person som söker tjänsten. Att börja med en summering för att sedan gå in på detaljerna skapar ofta bättre annonser än om man gör tvärt om. Tänk på att det viktigaste ska presenteras högst upp. Se även till att inga felstavningar, särskrivningar eller liknande misstag finns med. Men undvik helst att vara allt för formell i texten också.

Granska CV:n

Om det börjar komma in många CV:n är det bra att redan ha en idé på hur man bäst gå igenom dessa. Sortera först bort de som uppenbarligen inte uppfyller kraven. Gå sedan vidare till helhetsintrycket. Ser personen ut att ha lagt ned tid och energi på det? Tänk på att ett snyggt upplägg betyder inte alltid mycket nedlagd tid, sajter som Skrivansökan erbjuder mallar som alla kan använda sig av för att underlätta för den som ska läsa det. Titta på de givna kompetenserna och tidigare jobberfarenheterna och tänk på hur de kan komma till användning om de skulle få jobbet.

Förbered för intervju

Intervjun är nästa steg för alla som lämnade in ett tillräckligt intressant CV. Har man aldrig varit på andra sidan av en intervju tidigare är det bra att kolla upp vilka frågor som kan vara bra att ställa och vad man letar efter i de svar som kommer av dem. Företagande.se har flera bra exempel på detta. Se till att ge kandidaten chans att ställa frågor efteråt också. Att välja den rätta kandidaten kan fortfarande vara svårt även om man bara slutar med ett par stycken. Men att ha flera bra alternativ är mycket bättre problem att ha än att inte ha någon alls.